POVIJEST ŠAF-a

1974

Početkom 1974. godine unutar Foto-kino kluba Čakovec, oformljena je grupa za crtani film (Edo Lukman, Božica i Nevenka Vuković, Danica Vugrinčić, Želimir Bistrović, Ljubomir Levačić, Radomir Grujić, Tomislav Fujs…) koja je počela raditi na “prvom” čakovečkom crtanom filmu SPAS U ZADNJI ČAS.
Film je s dosta problema dovršen do kraja godine i prikazan 22. veljače 1975. godine na projekciji u dvorani Gradske knjižnice.

 

1975

U dječjem odjelu Knjižnice i čitaonice Čakovec, počela je s radom Škola animiranog filma (ŠAF).
Do kraja školske godine ostvarena su tri kratka animirana filma s kojima ŠAF sudjeluje na 5. FEDAF-u u Pitomači i osvaja svoje prve nagrade:
Bijeli pjetlić s brončanom krijestom – 3. nagrada za selekciju
Šareni pjetlić s brončanom krijestom – PAS, 3. nagrada za najbolji film
Specijalna diploma za njegovanje gega u animaciji – LJUBITELJ CVIJEĆA

1976

Članovi ŠAF-a ostvarili su nekolio novih filmova od kojih su najviše uspjeha postigli lutka film NA ČEHARI i dokumentarni film FAŠNIK U MOJOJ ULICI.
Šafovci prvi put sudjeluju na Reviji dječjeg amaterskog filma Hrvatske u Splitu, a filmovi su prikazani i na festivalima u Đakovu, Pitomači, Zagrebu i Budvi.
Grupa šafovaca posjetila je Zagreb film (studio crtanog filma u Vlaškoj) i tom prilikom na poklon dobila knjigu Prestona Blaira o animaciji, kojom se i današnje generacije nerijetko služe.

NA ČEHARI
Dušan Vugrinec – Vugi na snimanju filma PUTOVANJE U PROŠLOST

1978

Čakovec je bio domaćin 16. Revije dječjeg amaterskog filma Hrvatske, na kojoj je ŠAF sudjelovao s 8 filmova, od čega su četiri (PUTOVANJE U PROŠLOST, KOTAČ, ČOVJEČJE TIJELO, ČUDAN DOŽIVLJAJ) dobili prvu nagradu.
ŠAF-u je dodjeljeno visoko priznanje: Nagrada 7 sekretara SKOJ-a za filmsko stvaralaštvo.

Katalog 16. Revije
Katalog 16. Revije

1980

Prvi međunarodni nastup ŠAF-a – Festival DIJETE I FILM, Torino (Italija).
Film HRABRI SKAKAČ dobija 2. nagradu (srebrnu plaketu) u kategoriji animiranog filma na prestižnom natjecanju DECIMA MUSA (Belgija).

Na Reviji u Šibeniku (s lijeva: Robert Jambušić, Tatjana Turza, Dunja Bubek, Vesna Prepelić, Tamara Laptuš, Nenad Glavak).

1982

ŠAF je u potkrovlju novoizgrađenog Centra za kulturu dobio svoje vlastite prostorije.
Zahvaljujući suradnji sa Svjetskim festivalom animiranih filmova u Zagrebu, prvi gosti koji su nas posjetili u novom studiju bili su slavni disneyevi animatori Frank Thomas i Ollie Johnston.

1983

Voditelj ŠAF-a Edo Lukman održao je tri filmske radionice u Vermontu (SAD) i tom prilikom prezentirao stvaralaštvo ŠAF-a na 24 projekcije u New Yorku, Vermontu i Los Angelesu. Filmove je vidjelo preko tisuću djece i odraslih…

1984

U osnovnoj školi Dunjkovec održana je Internacionalna filmska radionica koju je vodio David Ehrlich iz SAD-a.
Bio  je to početak organiziranja internacionalnih filmskih radionica koje se od 1998. godine održavaju svake godine, uz sudjelovanje mnogih poznatih autora animiranih filmova iz cijelog svijeta.

David Ehrlich i sudionici Internacionalne filmske radionice održane u Dunjkovcu 1984.
David Ehrlich i sudionici Internacionalne filmske radionice održane u Dunjkovcu 1984.
ZIKS, ZIKS iz 1986. godine bio je prvi film snimljen na 16mm film
Šafovci s uglednim gostima (s lijeva: Lin Xiao, A Da, Ishu Patel i Joško Marušić; desno gore: Grant Munro)

1986

Nabavljena je 16mm kamera Bolex koju smo koristili sve do prelaska na video-kompjutersku tehniku.
U okviru suradnje sa Svjetskim festivalom animiranih filmova u Zagrebu, u Čakovcu je održana večer animiranih filmova Ishu Patela, priznatog autora iz Kanade. Tom prigodom, ŠAF su posjetili i Grant Munro iz Kanade i A DA i Lin Xiao iz Kine.
Održana je i 1. internacionalna filmska radionica u Čakovcu, koju su vodili David Ehrlich i Edo Lukman.

Gosti proslave 20 godina ŠAF-a: Bob Godfrey, Borivoj Dovniković - Bordo, Darko Vernić - Bundi, Nicole Salomon, Edo Lukman, Joško Marušić i Rada Šešić.
Gosti proslave 20 godina ŠAF-a: Bob Godfrey, Borivoj Dovniković – Bordo, Darko Vernić – Bundi, Nicole Salomon, Edo Lukman, Joško Marušić i Rada Šešić.

1995

Obilježena je 20. obljetnica djelovanja ŠAF-a. Tom prigodom održano je nekoliko projekcija filmova ŠAF-a, večer animiranih filmova Boba Godfreya iz Velike Britanije, Borivoja Dovnikovića i Joška Marušića iz Hrvatske.

 

1998

Od 22.10.1998. Škola animiranog filma djeluje kao samostalna udruga kinoamatera.
Nakon uspješno organizirane 5. Internacionalne filmske radionice (voditelji Monique Renault iz Nizozemske i Eduard Nazarov iz Rusije), odlučeno je da se u buduće radionice organiziraju svake godine sredinom lipnja.

1999

Nakon desetak godina snimanja filmova na 16mm film, ŠAF je počeo koristiti video-kompjutersku opremu. U početku razmjerno skromnih mogućnosti, kompjuteri i odgovarajuća oprema postali su nezamjenjivi u realizaciji animiranih filmova.

Nova video-kompjuterska oprema korištena je i na prvoj Školi medijske kulture u Šibeniku 1999. godine. Na slici polaznik škole Vjekoslav Živković i nova voditeljica ŠAF-a, Jasminka Bijelić Ljubić.
Nova video-kompjuterska oprema korištena je i na prvoj Školi medijske kulture u Šibeniku 1999. godine. Na slici polaznik škole Vjekoslav Živković i nova voditeljica ŠAF-a, Jasminka Bijelić Ljubić.