ŠAF

19. International Film Workshop

19. Internacionalna filmska radionica u Čakovcu, održana je od 17. do 24. lipnja u organizaciji ŠAF-a Čakovec, uz financijsku pomoć Hrvatskog filmskog saveza i Grada Čakovca.
U radu radionice sudjelovalo je 22 djece i mladih iz Osijeka, Valpova, Vukovara, Čakovca i Domašinca te djecu i voditeljicu iz češkog grada Plzena s kojim ŠAF surađuje na polju dječje animacije (radionice, Festival animiranih filmova djece, problematika originalnog dječjeg stvaralaštva, promocija Škole medijske kulture u Češkoj).

Voditeljice radionice bile su iskusne animatorice Lena Chernova iz Rusije te Eszter Szoboszlay iz Mađarske. U jednoj od najugodnijih atmosfera do sada, djeca i mladi su uz druženje upoznali tehnike kolaž i crtane animacije te izradili dva šarmantna kratka animirana filma: ROĐENDAN ČUDOVIŠTA, (animacija crteža na papiru) i DOBRODOŠLI U U ČUDESNU ULICU (stop animacija i kolaž), ukupnog trajanja 5 minuta.

Sudionicima i posjetiteljima Centra za kulturu bila je postavljena zanimljiva izložba crteža i fotografija iz filmova animacijskog studija u Kecskemetu (Mađarska), inače gradu u kojem se održava poznati mađarski nacionalni festival animiranih filmova.

Dan relaksacije nakon napornog cjelodnevnog (i cjelotjednog) rada na filmovima uključio je posjetu toplicama Sveti Martin čemu su se djeca posebno razveselila.
Svečana projekcija bila je vrlo zanimljiva, s pregrštom animiranih filmova. U solidno popunjenoj dvorani posjetitelji i gosti pogledali su filmove voditeljica radionice, filmove s radionice te čak 37 animiranih filmova iz ovogodišnje ŠAF-ove produkcije od kojih je 9 prijavljenih na 50. reviju dječjeg filmskog i videostvaralaštva.

Workshop managers

19. Internacionalna filmska radionica
Eszter Szoboszlay
Rođena je 1979. u Budimpešti gdje je 2004. godine diplomirala na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Predaje likovni odgoj na tehničkoj školi u Kecskemetu, a za poznati studio animiranih filmova u Kecskemetu radi svoje kratke animirane filmove i TV serije. Bavi se ilustracijom i grafikom.
19. Internacionalna filmska radionica
Lena Chernova
Lena S. Chernova rođena je 1962. godine u Ekaterinburgu. Školovala se na Dječjoj umjetničkoj školi, diplomirala na moskovskom Inženjerskom institutu za rasvjetu, nastavila svoje školovanje pri studiju “Pilot” te u Višoj školi filmske režije (radionica F.S. Khitruka i E. Nazarova).