ŠAF

GOSTOVANJE U SAN FRANCISCU

Projektom Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatskog audiovizualnog centra, voditeljica J. Bijelić Ljubić predstavila je filmsko i videostvaralaštvo djece i mladih Hrvatske na 35. Mill Valley film festivalu u San Rafaelu (San Francisco).Kalifornijski filmski institut u suradnji s festivalom odlučio je ove godine napraviti presedan pa je tako uz nezavisne profesionalne filmove u konkurenciji festivala prikazao i deset filmova ŠAF-a koji su se prikazali kao svojevrsni foršpani prije filmova u glavnoj konkurenciji programa namijenjenog djeci.

Osim ovih projekcija, J. Bijelić održala je dvodnevnu radionicu crtanog filma za djecu od 9 do 11 godina, kojoj je nesebično otvorio vrata Intelov informatički klub u San Rafaelu. Radionica je privukla i velik broj odraslih pa je tako bila praćena TV ekipom i s nekoliko profesionalnih fotografa, roditeljima djece te djelatnicima kluba. Ostvaren je jednominutni film – čestitka festivalu i njegovom 35. jubileju.
Dvije retrospektive ŠAF-a prikazane su u osnovnim školama u okolici San Rafaela i Mill Valleya. Odaziv publike bio je više nego sjajan – djeca i odrasli spontano su reagirali na animirani svijet šafovaca, a voditeljica nije ni stigla odgovoriti na sva pitanja djece vezana uz stvaranje animiranog filma.
Djeci je prikazan i izbor filmova iz ostalih klubova u Hrvatskog koji rade s djecom i mladima, čime se hrvatsko filmsko i videostvaralaštvo djece i mladih po prvi put u takvom obliku predstavilo izvan Europe.
Ovakav oblik kreativnog izražavanja djece u sklopu izvannastavnih aktivnosti, brojnost klubova, tradicija – izazvali su divljenje i čuđenje organizatora i nastavnika, otvorivši time mogućnost daljnje suradnje s festivalom i školama koje bi takve programe rado uključili i u svoj festivalski te nastavni plan.

mill valley 2012
mill valley 2012