ŠAF

LJETNE RADIONICE ANIMACIJE

ŠAF-ova voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić ovo ljeto vodila je četiri radionice animiranog filma za djecu.  U Krapinskim Toplicama u organizaciji Općinske knjižnice održana je jednodnevna radionica crtanog filma na kojoj je sudjelovalo šesnaestero osnovnoškolaca. U veseloj atmosferi ostvaren je dvominutni crtić nazvan “16 lica Krapinskih Toplica” u kojoj su djeca predstavila svoje mjesto, začinivši svoje mini filmske pričice šarmantnim daškom svoje neizmjerne mašte. Od većih radionica valja spomenuti jednotjednu radionicu u Kraljevici (26.7. – 2.8.) u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Nacionalnog centra tehničke kulture. Na njoj je ostvaren film “11 ludih ptica”, rađen u kombiniranoj tehnici, a kao nagradu za svoj rad na ŠAF-u, radionicu animiranog te igranog filma pohađali su Anamarija Špicar te Vedran Horvat koji je napisao i svoj osvrt na veseli radionički tjedan:

“Jedan tjedan svojih praznika proveo sam stvarajući crtiće u udaljenom gradu Kraljevici. Radili smo sve što i obično radimo kad smo kod kuće: družili se, redovito jeli, prali zube… Ali, naravno – bez roditelja! Morali smo se osamostaliti i hodati po nepoznatome gradu s prijateljima. Puno smo toga otkrivali: dućane, ribarnice, trgove, ulice, plaže i druga mjesta koja se nalaze i u ostalim gradovima. Većinu dana sjedili bismo u udobnim stolicama, razmišljali, crtali, snimali, pričali s voditeljem, bojali, radili na računalu… Jednostavno smo… stvarali! Dogodilo se mnogo smiješnih i nezaboravnih trenutaka. Prevrtali smo čaše s vodom, utrkivali se do večere, premještali se od kompjutora do kompjutora u sobi za informatiku, ronili u moru, igrali se kartama, u kojima se već znalo tko će pobijediti (naravno da onaj tko najduže karta, a tko drugi?)… Puno se pustolovina dogodilo u tih kratkih tjedan dana, steklo se puno prijatelja i poznanika. Na početku smo svi bili, kao što je bilo i za očekivati, krajnje nervozni, jer nismo znali kako će nam sve ići, a na kraju smo žalili što je trajalo tako kratko, iako se tako samo činilo. Kao i u svim radionicama, smatram da se najbolji trenuci ne događaju na početku ili na kraju, već u sredini, u zlatnoj sredini, koja samo čeka da je pronađete i zagazite u posve nov svijet pustolovina i mašte. ”

Također,  na 10. šipanskoj Ljetnoj školi filma (4. – 14.8.) održana je radionica animiranog filma. U duhu jubilarnog LJŠFŠ-ova izdanja, 14 je malih i izrazito veselih i kreativnih školaraca realiziralo film od 4 minute “TV Šipan”, prikazan na svečanom završetku Škole. Kao poklon, za uspješno održavanje ove lijepe ljetne manifestacije koja slavi film, Jasminka je izradila i jednominutnu animiranu špicu Škole koja se svakodnevno prikazivala kao uvod u večernje projekcije.
Trideseti kolovoza bio je rezerviran za mini-radionicu animacije u Kulturnom centru Travno (Zagreb). Filmom “Na kraju ljeta”, 13 malih Zagrepčanina oprostilo se od ovogodišnjih ljetnih praznika svojim animiranim minijaturama.