ŠAF

ŠAF u 2021 - što smo sve radili?

Škola animiranog filma, unatoč pandemijskoj godini, ostvarila je svoj godišnji plan i realizirala sve aktivnosti, doduše u pomalo izmijenjenom izdanju.
Ove je godine realizirano čak 25 minuta animacije u kojima je sudjelovalo sedamdesetak malih šafovaca. Filmovi su realizirani u raznim tehnikama animacije, no prednjačili su crtani filmovi kao najomiljeniji likovni i animacijski izričaj djece od 7-18 godina.
Održan je i prvi on-line tečaj animacije (kao odraz prilagodbe novonastaloj situaciji). Tečaj 2D animacije u programskom alatu Blender održao je jedan od najvećih hrvatskih eksperata u radu na tom softwareu, g. Milivoj Kuhar-Mimi, a također jedan od najdugovječnijih šafovaca.

Kao baza za izradu ovog glazbenog animiranog spota poslužila je glazba, sad već ŠAF-ovog "kućnog" rock-sastava Jembrela, i to skladba "Peta", a obzirom na složenost rada u ovakvim uvjetima i programskom rješenju, radionica je izričito održana za srednjoškolce. To se pokazala kao višestruka korist jer su srednjoškolci najmanje zastupljeni u radu ŠAF-a zbog brojnih školskih obveza. Dio polaznika se zainteresirao za daljnji rad na filmovima pa je tako do kraja godine animacijski realiziran novi film Martina Zadravca, za koji će on napraviti i autorsku glazbu, a premijera se očekuje na proljeće 2022. godine.

Osim redovne produkcije, realizirano je i nekoliko radioničkih filmova.
Vrlo uspješna 27. Internacionalna filmska radionica ugostila je i glazbenike i animatore i stripaše, pa je zajedničkom suradnjom realiziran film "Ksenia" s dvadesetak djece i mladih, a premijera je održana u punoj dvorani CZK, zajedno s godišnjom produkcijom ŠAF-ovh filmova, tradicionalno u lipnju 2021.
Također, uspješna suradnja s Centrom za kulturu Čakovec, rezultirala je radioničkim filmom "Mravići" u čijoj je realizaciji sudjelovalo čak 44 djece iz Međimurja.
Osim tog filma, na ŠAF-u su gostovali i srednjoškolci iz Poljske koji su također u sklopu Erasmus suradnje realizirali film "Friend in need is a friend indeed". Održana je i tradicionalna filmska radionica u KUC Travno, u Zagrebu, kao i retrospektiva ŠAF-a.

Filmovi ŠAF-a putovali su domaćim i inozemnim festivalima (prijavljeni su na 30-ak festivala), a najveći uspjeh ostvario je film "Pjevajuće vešmašine" koji je osvojio i prvu državnu nagradu.
Za potrebe UNICEF-a i Centra Rastimo zajedno, voditeljica ŠAF-a realizirala je i 15 stripova kao pomoć u edukaciji roditelja. Suradnja se nastavlja radom na kratkom animiranom filmu iste tematike, a čiji se završetak očekuje u prvoj polovici 2022. godine.

Djeca, mladi, ali i voditelji ŠAF-a sudjelovali su i u radu Škole medijske kulture te na Videoradionicama u Kraljevici gdje su također realizirali nekoliko filmova te se educirali o filmskoj umjetnosti.