ŠAF

ŠAF U SAD-u

Gostovanje za pamćenje – tako bi se ukratko mogao opisati boravak troje šafovaca ( Vedran Horvat (13), Iva Ružić (16), Eva Jalušić (12)) te voditeljice Jasminke Bijelić Ljubić u San Franciscu (3.-12.1. 2014.). Zahvaljujući potpori HAVC-a i Hrvatskog filmskog saveza, omogućena je kulturna suradnja i razmjena u kojoj se ŠAF predstavio s nekoliko programa publici San Francisca i okolice. Tako je u organizaciji Californija film instituta (g. John Morrison) te ljubitelja hrvatskog animiranog filma Sarah Klein i Davida Kwana (San Francisco), održana radionica za umjetnike i nastavnike u osnovnim školama na kojoj je J.B. Ljubić predstavila šAF-ov osnovni koncept rada te se osvrnula i na softversku i hardversku podršku koja se koristi u radu te moguću primjenu u filmskom stvaralaštvu djece u školama San Rafaela i okolice. Sličnu prezentaciju održala je u suradnji s Microsoftom u Corte Maderi, gdje zbog dosta velikog interesa djece prikazano i nešto više šafovih filmova, uključivši i one koje su izradili Vedran, Iva i Eva. ŠAF se predstavio i svojom retrospektivom (2001. – 2013.) u Smith Rafael Theatru, u velikoj kinodvorani, gdje su šafovci na pozornici odgovarali na brojna pitanja publike. Pritom je ugovorena i suradnja – prikazivanje iste projekcije u San Pedru (Južna Kalifornija). Kao šećer na kraju, održana je zajednička crtanofilmska radionica šafovaca i desetoro njihovih američkih vršnjaka u Intelovom Clubhouseu – vrlo dobro opremljenom tehničko-informatičkom klubu za djecu i mlade u San Rafaelu. Napravljen je dvoipolminutni crtani film “Once upon a time in San Rafael”. Kao nastavak suradnje, g. John Morrison i nekoliko djece bit će gosti ŠAF-ove Internacionalne filmske radionice u lipnju, a pridružit će im se na nekoliko dana Sarah i David.

Da ne bi sve ostalo na poslu, djeci je u najboljem sjećanju ostalo gostovanje u Pixarovim studijima gdje su u privatnoj pratnji obišli sve sektore proizvodnje profesionalnih filmova. Također, posjetili su i studije Lucas filma te se fascinirali kostimima, skicama, lutkama, scenografijama iz filmova te radnim prostorom ovog kultnog zdanja. Nostalgičan, lijep i pomalo drugačiji bio je posjet Disneyevom obiteljskom muzeju gdje se posjetitelji mogu upoznati s velikom ostavštinom Walta Disneya i njegove obitelji te suradnika. Originalni crteži prvog Mickeya Mousa, knjige snimanja, planovi, boje, kamere, isječci iz filmova – impresivna su priča o vjerojatno najvećem animacijskom vizionaru.

Šafovci su se vratili s dobrim vibracijama i nadamo se – novim idejama i filmovima kojima će i dalje razveseljavati svoju publiku širom svijeta.