ŠAF

ŠAFOVCI U KRALJEVICI

Članovi ŠAF-a Ivan Munđar i Klara Haček dobili su priliku sudjelovati u radu Videoradionica za djecu i mlade u Kraljevici, od 26. srpnja do 2. kolovoza. Radionice su organizirali Hrvatski filmski savez uz pomoć Nacionalnog centra tehničke kulture Hrvatske, a šafovci su se uključili u rad radionice za igrani film te animaciju za srednjoškolce. Iako imaju formalnog iskustva u radu na filmu, naučili su mnogo novih stvari vezanih uz filmsku produkciju te se u druženju s vršnjacima i međusobno bolje upoznali te razmijenili svoja iskustva u radu na filmu. Evo nekoliko dojmova polaznika o radu u radionicama:
“Moj posjet Kraljevici bio je nevjerojatno iskustvo. Ne samo da sam upoznao puno novih prijatelja s kojima sam se družio dan i noć, nego sam i naučio mnogo toga o snimanju i uređivanju filmova.To mi je bilo vrlo korisno zbog toga što se u zadnje vrijeme i ja puno bavim snimanjem videa. Najzanimljivije od svega bilo mi je to što nam je voditelj dozvolio da sami snimimo i uredimo jedan film. Sve u svemu, Kraljevicu ću pamtiti još dugo vremena.”
Ivan Munđar, 13 godina

“Od 26. srpnja do 2. kolovoza u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici održale su se četiri filmske radionice: za igrani, animirani, eksperimentalni te dokumentarni film. Sudionici radionica dolazili su iz svih krajeva Hrvatske. Tih sam tjedan dana sudjelovala u radionici animiranog filma Martina Babića u kojoj su bili sudionici iz Zagreba, Varaždina, Ivanovca i Čakovca. Tih bih tjedan dana nazvala radnim, ali uz odlično društvo i opuštajuću atmosferu rad se na ovom filmu pretvorio u čisti užitak. Uz motiviranog mentora i radoznalu ekipu, ne samo da smo se dobro zabavili i mnogo toga naučili, već smo i s ponosom predstavili čak četiri animirana filma od nas petero polaznika. Glavna tema naših filmova bila je gusar i cvijet. Izrađivali smo ih različitim tehnikama. Plodovi rada bili su jedan crtani i tri filma od plastelina i kolaža. Većinu smo vremena, umjesto na plaži, proveli u radionici, ali se nitko nije bunio. Ne sumnjam u to da bi nam bilo gdje drugdje bilo zanimljivije i zabavnije nego na ”radnom” mjestu. Zadnje smo večeri boravka u Kraljevici imali završnu projekciju gdje smo svi zajedno izlagali uratke. Moja su očekivanja i više nego ispunjena, prezadovoljna sam uspomenama koje su nastale pa i rezultatom s obzirom na vrijeme koje nam je bilo na raspolaganju, svakako doživljaj koji bih rado ponovila.”
Klara Haček, 15 godina

Ivan Munđar u akciji Klara Haček na radionici animacije