ŠAF

ZVOKI MEĐIMORJA

Tradicionalni, sad već 12. Naš mali kaj, festival kajkavskog izričaja u organizaciji OŠ Mursko Središće ugostio je i ove godine, po treći put ŠAF-ovu radionicu animiranog filma. U domaćoj atmosferi, uz brižnu pripremu organizatora – nastavnika i osoblja škole, radionici se pridružilo devet osnovnoškolaca od 1. do 7. razreda. 

Pod mentorstvom Jasminke Bijelić Ljubić u trosatnoj su radionici učenici dobili zadatak osmisliti i realizirati minutni kolaž-film na temu jedne od pjesama pristiglih na natječaj. Kao najpogodnija za medij animacije odabrana je ona učenice Elene Branović iz OŠ Strahoninec (pisana pod mentorstvom Dijane Pasarić) pa je po pjesmi i film naslovljen “Zvoki Međimorja”. Djeca su međusobno podijelila kadrove te izradila likove za film koji su zatim realizirani uz pomoć videoračunalnog sustava. U izradi zvuka za film pomogli su učenici OŠ M. Središće i nastavnica Srebrenka Puklavec-Trstenjak, snimivši zvučni zapis pjesme. Rezultat je bio više nego zadovoljavajući – krasna, mala, kajkavska, filmska minijatura puna pozitive koja je razveselila i sudionike radionice i publiku na završnoj priredbi.

Zanimljivo je da je i dramska radionica pod vodstvom Jelene Dokleje također odabrala ovaj literarni predložak za svoju interpretaciju. Spomenemo li da je i sama autorica odrecitirala svoju pjesmu pred prepunom dvoranom, bio je zaista trostruki užitak sačinjen od zvuka, slike i pokreta.