ŠAF

O nama

naslovna00

Škola animiranog filma – ŠAF jedan je od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova (osnovan 1975. godine) koji okuplja djecu i mlade s ciljem kreativnog provođenja slobodnog vremena u izradi animiranih filmova.
Cilj ŠAF-a kompletna je izobrazba i odgoj djeteta u estetskom, filmskom, likovnom i drugim oblicima s naglaskom na izvorno dječje stvaralaštvo koje nije dirigirano utjecajem i željama voditelja. Djeca – početnici u kreativnoj igri stvaraju animirane minijature, a stariji članovi i autorska ostvarenja.
U ŠAF-u je u proteklim godinama djelovalo više od 800 članova, najviše djece od 7 do 15 godina te srednjoškolaca. Snimljeno je preko 250 filmova prosječnog trajanja 3 minute, mnoštvo radioničkih filmova i filmova-vježbi najmlađih članova ŠAF-a.

ŠAF je organizator je brojnih filmskih radionica u školama te radionica za voditelje kinoklubova širom Hrvatske i svijeta. Do 2022. održano je dvadeset i sedam internacionalnih dječjih filmskih radionica u Čakovcu na kojoj su sudjelovala djeca iz Hrvatske kao i djeca od SAD-a do Australije.
Surađuje s profesionalnim animatorima, ASIFOM (međunarodnim udruženjem animatora) te sudjeluje u njenim međunarodnim projektima te programu obilježavanja Svjetskog dana animacije.
Od 1982. godine surađuje sa Svjetskim festivalom animiranog filma u Zagrebu (gostuje na Festivalu, organizira filmske večeri u Čakovcu uz sudjelovanje uglednih svjetskih animatora, sudjeluje u žiriranju filmova, vodi radionice za djecu).

Voditelji ŠAF-a su: Edo Lukman (od 1975.) Jasminka Bijelić Ljubić (od 1998.) i Monika Vrtarić-Vuk (od 2004. do 2005. i od 2014. do 2016), a kao suradnici u ŠAF-u su djelovali: Spomenka Švenda, Irma Vrana, Jelena Dokleja, Tina Novak, Majda Horvat, Marina Heđa, Marina Braović Hajdarović, Maja Škara, Matea Barić i Dina Nedeljko.

Voditelji i djeca ŠAF-a sudjeluju na internacionalnim filmskim radionicama u svijetu (Odense, Annecy, San Francisco). Edo Lukman vodio je više od stopedeset dječjih filmskih radionica u svijetu od Vermonta do Annecya, Laona, Belfasta, Odensea, Frankfurta, Graza, Lillehamera, Oula, Rotterdama…, a Jasminka Bijelić Ljubić vodila je tridesetak radionica za djecu, mlade i nastavnike širom Hrvatske i svijeta.
Članovi ŠAF-a bili su gosti brojnih uglednih festivala animiranog filma, a njihovi filmovi putuju i više i dalje od svojih autora.

Brojne nagrade i priznanja rezultat su kontinuiranog i osmišljenog rada s mladim animatorima, a smisao okupljanja mladih u ŠAF-u  je ljubav mladih zaljubljenika u “crtiće” proširiti na otkrivanje tajne animacije i njeno ovladavanje.

Osim rada s djecom, na ŠAF-u je napravljeno nekoliko profesionalnih umjetničkih i namjenskih filmova („Ne daj se, Floki“- animirani dijelovi, „Plakat kino“, kampanja protiv trgovanja ljudima, niz ekoloških animiranih filmova…)

ŠAF promovira animirani film besplatnim predavanjima za školarce, a taj program dosad je prošlo skoro 4000 posjetitelja iz škola u Hrvatskoj.

Od 22.10.1998. Škola animiranog filma djeluje kao samostalna udruga kinoamatera, udružena u Hrvatski filmski savez. Članovima ŠAF-a mogu postati svi građani bez obzira na dob, zainteresirani za animirani film kao stvaratelji ili tek kao gledatelji, odnosno poklonici osme umjetnosti.
Prostorije ŠAF-a nalaze se u potkrovlju Centra za kulturu Čakovec. Studio je opremljen svom potrebnom tehnikom i u njemu može nesmetano raditi grupa do petnaestak djece.

naslovna01naslovna02naslovna03saf04
bio_jasna02

Jasminka Bijelić Ljubić rođena je u Čakovcu 1974. godine. Diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu iz područja primjene informatike u filmskom stvaralaštvu. Na ŠAF-u radi od 1998. godine te sudjeluje u svim područjima klupske djelatnosti (produkcija animiranih filmova, filmsko-pedagoški rad, prezentacija kluba, sudjelovanje na festivalima, filmske radionice…)

Radila je na nekoliko profesionalnih animiranih filmova kao pomoćni animator, a kao autor na nekoliko špica za festivale. Od 1999. godine stručni je suradnik u radionici animiranog filma u sklopu Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“.

Vodila je tridesetak radionica animiranog filma za djecu i nastavnike u Hrvatskoj i svijetu, te prezentirala ŠAF u San Franciscu (2012., 2014.). Organizirala je programe obilježavanja Svjetskog dana animacije u Čakovcu.

Ko-autorica je izložbe te radi na knjizi o 100 godina kinematografije u Čakovcu, a piše i tekstove o ŠAF-u u mjesečniku za kulturu „Cooltura“.

bio_edo01

Edo Lukman rođen je u Čakovcu 1949. godine. Utemeljitelj je ŠAF-a, voditelj brojnih filmskih radionica i autor radioničkih modela koji su ga učinili poznatim i traženim voditeljem filmskih radionica u zemlji i svijetu.
Sudjelovao u radu više od stotinu filmskih radionica, od kojih su mnoge organizirane u inozemstvu (Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Škotska, SAD.).

Autor je kratkog animiranog filma DOBRO OBAVLJEN POSAO, ostvarenog 1989. za Zagreb film, animiranih dijelova za igrani film NE DAJ SE, FLOKI! (2000.), animirane špice festivala u Laonu (Francuska) 1994. i dva namjenska filma o problemu trgovine ljudima (2004.). Bio je član žirija na festivalu animiranih filmova u Bourg en Bressu (Francuska), 1992. i 1996., Svjetskom festivalu animiranih filmova u Zagrebu 2002. i 2014., GOLD FISH Festivalu u Moskvi 2003. i 2005., ROSHD Festivalu u Iranu 2003., te BIJENALU ANIMACIJE u Bratislavi 2016.
Dobitnik odličja viteza reda Akademskih palmi (Chevalier dans l’ordre des Palmes Académiques) za izniman doprinos u akademskoj zajednici za promicanja francuske kulture 2014.), Nagrade za životno djelo grada Čakovca u povodu 40. obljetnice rada ŠAF-a i Nagrade za životno djelo ASIFA-e Hrvatske (2018.).
Član je ASIFA-e od 1982. godine.
U mirovini od 2015. godine.