ŠAF

15. Internacionalna filmska radionica

Od 15. do 22. lipnja 2008. godine u prostorijama ŠAF-a i Centra za kulturu, održana je 15. internacionalna filmska radionica, u kojoj je ovaj put sudjelovalo osamnaestoro djece iz Pregrade, Zaprešića, Dubrave, Varaždina, Čakovca i Totszerdahelya (Mađarska). Radionica je organizirana u suradnji i financijsku pomoć Grada Čakovca, Međimurske Županije i Hrvatskog filmskog saveza.

Voditeljice radionice bile su Sarah Klein iz Amerike i Ekaterina Mikhaylova iz Rusije, koje su djeci prenjele svoja iskustva i osobni stil rada u animaciji, te im pomogle da realiziraju dva kratka animirana filma.
Grupa koja je radila sa Sarom Klein, realizirala je trominutni animirani film nazvan LAKU NOĆ, NEK TE BUHE GRIZU CIJELU NOĆ. Film je rađen u tehnici kolaž animacije, tehnici koj se ne koristi jako često i zahtjeva određeno animacijsko iskustvo (naročito kod snimanja). Iako je to za većinu djece bio prvi susret s kolaž animacijom, oni su je uz pomoć voditeljice uspješno savladali…

Još složenijom animacijskom tehnikom bavila se je grupa Ekaterine Mikhaylove. Oni su za svega pet dana uspjeli napraviti scenografiju i ostvariti kratki lutka film ŠETNJA. Voditeljica je za tu prigodu donijela dvije profesionalno izrađene lutke (iz njenog filma prikazanog na završnoj projekciji) i originalni “kostur” koji su djeca koristila za kreiranje lavnog lika, što je puno pomoglo djeci da naprave vrlo kvalitetnu animaciju lutki.

Oba filma prikazana su na završnoj projekciji koja je održana u subotu, 21. lipnja u dvorani Centra za lulturu, gdje su predstavljeni i filmovi voditeljica radionice i godišnja produkcija ŠAF-a.
Već po običaju, petak je bio rezerviran za izlet u Sv. Martin na Muri (seoski turizam Goričanec i posjet starom mlinu na Muri, te kupanje u Toplicama sv. Martin.

Voditelji radionice

15. Internacionalna filmska radionica
Sarah Klein
ođena je u New Yorku (SAD), gdje su njeni radovi često prezentirani u raznim galerijama, muzejima, na televiziji i filmskim festivalima. Godine 1999. diplomira na Mills College u Oaklandu (Kalifornija) i od tada svoj kreativni rad ugrađuje u razne radionice za djecu i odrasle. Njezini crtani filmovi “Clean Sweep” (2007.), “Party Girl” (2006.) i “Dirty Work” (2005.), bave se temom svakodnevnog života. Film “Dirty Work” uvršten je u program filmova koji se pod nazivom Mobile Archive Tour prikazuje u više zemalja (Izrael, Poljska, Hrvatska i Slovenija).
15. Internacionalna filmska radionica
Ekaterina Mikhaylova
Rođena je u Moskvi. Diplomirala je 1989. godine na Svesaveznom državnom institutu za kinematografiju (VGIK, u klasi profesora Kourchevsky). Odmah poslije studija počela je raditi kao dizajner i redatelj u Soyusmultifilmu, odsjek za filmove sa lutkama. Njen redateljski debi bio je film NOĆ PRIJE BOŽIĆA. Od 1997. surađuje sa studiom “Čovjek i vrijeme”, a od 2000. godine stvara u filmskom studiu ANIMOS.