ŠAF

16. Internacionalna filmska radionica

Ovogodišnja, 16. Internacionalna radionica animiranog filma održana je od 22.do 28. lipnja u prostorijama Škole animiranog filma i Centra za kulturu.

Radionica se koncepcijski nije bitno razlikovala od prethodnih, pa je tako ŠAF i ove godine ugostio dva voditelja: Nedeljka Dragića, proslavljenog hrvatskog animatora s trenutnim prebivalištem u Münchenu, te američku animatoricu i eksperimentalnu umjetnicu Deannu Morse. Voditeljima se pridružilo dvadesetoro djece iz Splita, Rijeke, Novigrada, Oštarija, Osijeka, Zagreba, Varaždina, Čakovca i Slovačke (Bratislava), koji su u petodnevnom radu ostvarili dva animirana filma: SPORO BRZO ILI BRZO SPORO rađenog u tehnici kolaža, crteža na papiru te piksilacije pod vodstvom gđe Morse, te crtani film BIT ĆE BOLJE pod vodstvom g. Dragića.

Ove je godine rad radionice pratilo i nekoliko voditelja i autora animiranih filmova iz raznih zemalja: Sarah Khalili iz Irana, Annetta Zucchi iz Ateliera Vagabond iz Francuske, Branka Radetić, voditeljica iz Splita i Zuzana Homolova mentorica djece iz Osnovne umjetničke škole L. Rajtera u Bratislavi, a posebno nas je obradovao posjet gospođe Nicole Salomon iz Francuske, koja je na povratku s festivala u Kecskemetu dva dana provela s nama.

Može se reći da ni kišoviti tjedan nije demotivirao sudionike kao ni pokvario zaista ugodnu atmosferu među djecom i voditeljima. Oni su, osim cjelodnevnog rada na filmovima, mogli razgledati zanimljivu izložbu crteža Nedeljka Dragića u CZK, te premijeru nove predstave kazališne družine Pinkleci “Mali čarobnjak”.

Svi sudionici Radionice na kraju su radnog tjedna nagrađeni izletom u toplice Sv. Martin i okolicu, a završne radove pokazali su publici posljednje večeri na projekciji u Centru za kulturu, održane u okviru programa “Ljeto u Čakovcu”.

Pritom je predstavljena i ovogodišnja ŠAF-ova produkcija, film gđe. Zuzane Homolove, koja je održala i mini koncert na gitari, te autorski filmovi voditelja radionice Deanne Morse i Nedeljka Dragića.

Voditelji radionice

16. Internacionalna filmska radionica
Deana Morse
Deanna Morse je nezavisna autorica više od trideset kratkih animiranih filmova i video produkcija. Njezini su radovi osvajali međunarodne festivalske nagrade, dio su stalnih kolekcija kao što je kolekcija Muzeja umjetnosti Metropolitan, a prikazivani su i u popularnoj dječjoj TV emisiji ” Sesame Street”. Njezin nagrađivan retrospektivni DVD “Move Click Move” koristi se u mnogim školama za učenje eksprimentalne animacije.
16. Internacionalna filmska radionica
Nedeljko Dragić
Dragić Nedeljko (1936., Paklenica kraj Novske), karikaturist, režiser, glavni crtač, glavni animator. Apsolvirao pravo u Zagrebu. Od godine 1953. bavi se karikaturom. Izlagao na dvije samostalne izložbe karikatura u Zagrebu i jednoj u Rovinju. Izdao knjigu karikatura “Leksikon za nepismene”. Od 1960. počinje raditi na crtanom filmu u studiju “Zagreb filma”, gdje je realizirao desetak animiranih filmova: ELEGIJA (1965.), KROTITELJ DIVLJIH KONJA (1966.), MOŽDA DIOGEN (1968.), PER ASPERA AD ASTRA (1969.), IDU DANI (1969.), TUP-TUP (1972.), DNEVNIK (1974.), DAN KAD SAM PRESTAO PUŠITI (1982.), SLIKE IZ SJEĆANJA (1989.) i VRATA (1993.).