ŠAF

20. Internacionalna filmska radionica

Jubilarna, 20. Internacionalna filmska radionica uspješno je održana od 23. do 30. lipnja u prostorijama Škole animiranog filma i Centra za kulturu Čakovec.

U radionici je sudjelovalo 21 dijete u dobi od 10 -16 godina iz Murskog Središća, Čakovca, Ivanovca, Bjelovara, Zagreba, Šipanske Luke i Dubrovnika. Osim njih u radionici je sudjelovala i studentica Ashley Cote sa Harvarda, trenutno na studenskoj razmjeni u Hrvatskoj. Polovica djece imala su iskustva s animacijom i uglavnom su svi nagrađivani su za svoje radove na državnoj Reviji te nekim međunarodnim festivalima.

Voditelji radionice bili su istaknuti profesionalni animatori s iskustvom u radu sa studentima i djecom:  Sara Khalili (Iran), animatorica, grafičarka, predavačica na Umjetničkom univerzitetu u Teheranu, te José Miguel Ribeiro (Portugal), nagrađivani autor animiranih filmova, serijala za djecu, uže specijalizacije za lutka film.

U zajedničkom jednotjednom radu ostvarena su 2 filma : I AM WHO I AM / JA SAM TKO SAM, u grupi Sare Khalili, u trajanju od 4 minute (animacija crteža na papiru), te COFFEE BAR u tehnici lutaka od kartona u grupi Jose Miguela Ribeira, u trajanju od 2 minute.
Filmovi su prikazani na završnoj projekciji u dvorani Centra za kulturu, zajedno s filmovima voditelja radionice te novom produkcijom ŠAF-a (dvadesetak kratkih vježbi i 5 većih filmova).

Gosti radionice bili su: Nicole Salomon iz Francuske, legenda svjetskog udruženja animatora, suosnivačica najvećeg animacijskog festivala na svijetu u Annecyju, osnivačica i dugogodišnja voditeljica studija AAA , francuska publicistkinja Marina Feodoroff,  gđa Vera Robić-Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza, Višnja Biti (Hrvatski radio), Duško Popović, novinar te Margit Antauer, dugogodišnja direktorica Animafesta.
Kao pratnja djeci sudjelovali su Miro Bronzić (Ljetna škola filma Šipan) te Lucijana Pendo (udruga za promicanje medijske kulture “Luža”, Dubrovnik) uz dvodnevni posjet bjelovarskog voditelja Gorana – Krune Kukolja.

U izložbenom prostoru mogla se pogledati prigodna izložba o 20 internacionalnih radionica koju je pripremila kustosica Petra Vidović. Takav slikovno-pisani dokument zaista je fascinantan, i u broju djece koja su bila sudionici na radionici kao i u broju respektabilnih imena svjetske profesionalne animacije koja su pohodila Čakovec, nerijetko i više puta i pronijela glas o ovoj radionici kao specifičnoj što se tiče organizacije i atmosfere širom svijeta.
Svi sudionici i gosti radionice proveli su jedan ugodan dan na već tradicionalnom izletu na rijeku Muru te kupanju u toplicama Sveti Martin.

Voditelji radionice

20. Internacionalna filmska radionica
José Miguel Riberio
Rođen je 1966. u Amadori (Portugal) i radi kao animator, redatelj i ilustrator. Diplomirao je 1992. godine na Umjetničkoj akademiji u Lisabonu (ESBAL), a studirao je crtanje i animaciju lutki na Lazenec-Bretagne (Rennes, Francuska) i Filmógrafo u Portu 1993./94.Od 1995. godine režirao je više raznovrsnih kratkih animiranih filmova. S filmom THE SUSPECT osvojio je mnoštvo nagrada, uljučujući i Cartoon D’Or 2000. 2007. godine s prijateljima osniva produkcijski studio Sardinha em Lata.
20. Internacionalna filmska radionica
Sara Khalili
Sara Khalili rođena je u Teheranu, Iran, 1978. godine. Studirala je grafiku na Sveučilištu u Teheranu (1996. – 2000.) gdje je diplomirala te stekla stručnu titulu magistrice animacije na Umjetničkom sveučilištu u Teheranu (2001.- 2004.). U studentskim danima bila je nagrađivana nekoliko puta, u raznim kategorijama , uključivši i “Top student” nagradu.