ŠAF

21. Internacionalna filmska radionica

Ovogodišnja 21. internacionalna filmska radionica okupila je djecu u dobi od 10 do 14 godina iz Zagreba, Zaprešića, Krapinskih Toplica, Zlatara, Oroslavlja, Belice i Čakovca te dvoje djece iz SAD-a. Kao gosti radionici su se pridružili Jennifer Potter, John Morrison, Sarah Klein i David Kwan iz San Francisca, ljubitelji i promotori ŠAF-ovih filmova u Sjedinjenim Američkim Državama. U kratki posjet ŠAF-u i ovogodišnjoj radionici došla je i francuska ambasadorica u Zagrebu, Nj. E. Michele Boccoz s pratnjom te delegacija Grada i Županije. Povod je bio dodjela medalje reda Akademske palme, stupnja viteza Edi Lukmanu u Starom gradu u Čakovcu.

Radionicu piksilacije i animacije objekata vodili su Boris Šima i Joanna Kozuch, animatori iz Slovačke. Djeca su naučila kako kamerom mogu oživjeti različite predmete te kako i ljudi mogu biti animirani poput lutaka tehnikom piksilacije. Odgledali su filmove A CHAIRY TALE Normana McLarena i TODAY IS MY FIRST DATE Borisa Šime te otkrili različite mogućnosti kreativnog stvaranja koje pružaju spomenute tehnike animacije. Crtali su, oblikovali od papira i pripremali rekvizite. Odradili su probne animacije. Na kraju radionice ostvarili su četiri kratka filma: LUDA MATURA, RECIKLIRANJE, NA PUČINI, i GOOL!. Animacije su snimljene u novim, iako još nedovršenim, prostorima ŠAF-a te u Perivoju Zrinskih. Brigu o djeci vodila je učiteljica Nevenka Šušljek iz Osnovne škole Ante Kovačića iz Zlatara. Ugodnu atmosferu radionice dodatno je uveseljavala trogodišnja Mila, kći voditelja radionice.

U malo “ozbiljnijoj” atmosferi švedski je voditelj s dugogodišnjim stažom u produkciji animiranih filmova Uzi Geffenblad s desetak djece iz Hrvatske te dvoje iz SAD-a odlučio upotrijebiti njihove ideje na temu “razmišljanje” u tehnici kolaža. Iako se činilo da je to tehnika o kojoj “svi znaju sve”, Uzi je na jednostavnim primjerima prvo pokazao koje su sve mogućnosti rješavanja čak i jednostavnih animacijskih zadataka, poput animacije “balončića za razmišljanje”. Ostvaren je trominutni film naziva THINKING.
Osim ovih aktivnosti, John Morrison, gost iz San Francisca održao je i predavanje o pisanju filmske kritike za mlade. Za predavanje se tražilo mjesto više, a g. Morrison je uz prezentaciju svog stila pisanja i filmskog ukusa, odao nekoliko tajni koje filmsku kritiku čine zanimljivu publici. Ovom prigodom susreo se s Tonijem Zadravcem, čijim je filmom VODA prije desetak godina započela suradnja s Mill Valley film festivalom, a čijim dječjem izdanjem koordinira g. Morrison. Njemu je na završnoj projekciji dodijeljeno i posebno priznanje za desetgodišnju suradnju i promociju ŠAF-ovog dječjeg filmskog stvaralaštva u SAD-u.

Petak je bio rezerviran za izlet na rijeku Muru te u toplice Sv. Martin. Na tradicionalnoj završnoj projekciji Internacionalne filmske radionice, 28. lipnja u dvorani CZK-a prikazani su odlični filmovi ovogodišnjih voditelja (CHITTE HO!/UHVATI GA!, te APRICOTS/MARELICE). Njima su slijedili filmovi realizirani na 21. IFR te dodjela diploma djeci-sudionicima, a zatim i ono što je većina čakovečke publike i nestrpljivo čekala – nova produkcija sedamdesetak ovogodišnjih polaznika ŠAF-a. Vjerojatno najveća produkcija ikad, predstavila se s četrdesetak minuta animacije. Osim simpatičnih, ali zanatski dobro odrađenih malih filmova djece-početnika punih kreativnih rješenja (preko 20 filmova u trajanju od 11 minuta), prikazani su i “ozbiljniji”, što znači idejno razrađeniji i duži filmovi, uglavnom rezultat timskog rada. Tako smo vidjeli filmove: MALCI, KOKOSOVE AVANTURE, MONSTER HOTEL, DAN ZA PET, REPREZENTACIJA GALAKSIJE, LOV NA LOPOVE, IGRAČ, BLIZANKE, ZVIJEZDA, ŠUMA, ZLATNA GUSKA i MAČAK U ČIZMI. Dio ovih filmova prijavljen je na 52. dječju reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva kojoj će krajem rujna jedan od domaćina biti i Čakovec.

Voditelji radionice

21. Internacionalna filmska radionica
Uzi Geffenblad
Uzi je glazbenik, kompozitor, scenarist, redatelj i producent. Također je studirao psihologiju i dječju kulturu na sveučilištu u Stockholmu. U ranim osamdesetima svirao je francuski rog u raznim orkestrima i kazalištima. Od 1988. radi na filmu, od 1991. uglavnom na animaciji. Radio je i kao tehničar zvuka u filmskim i radijskim produkcijama.
21. Internacionalna filmska radionica
Joanna Kożuch
Rođena je 25. 5. 1977. u Maków Podhalański, Poljska. Redatelj, dizajner i animator. Joanna je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Poznanu i Univerzitetu Silesia u Katowicama te diplomirala na Odsjeku za film i TV na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Bratislavi.
21. Internacionalna filmska radionica
Boris Šima
Boris Šima rođen je 1977. u Nitri, Slovačka. Od 1996. do 1998. studirao je animirani film na Filmskoj školi u Zlinu (Češka), a od 1998. do 2003. na Akademiji glazbenih i dramskih umjetnosti (VŠMU) u Bratislavi, na Odsjeku za animirani film. Filmovi su mu prikazivani na festivalima širom svijeta.