ŠAF

22. Internacionalna filmska radionica

22. Internacionalna filmska radionica održana je od 21. do 28. lipnja 2015. Na njoj su sudjelovala 22 polaznika iz Rumunjske, SAD-a, Velike Britanije, Zaprešića, Koprivnice, Belice i Čakovca. Voditeljice su bile Emma Calder iz Velike Britanije i Zsuzsanna Szabó iz Mađarske. Kao gosti, na radionici su bili John Morrison i Grace Angel iz SAD-a, Ramona Ciurean i Livio Hosu iz Rumunjske te Karmen Bardek iz Koprivnice.

Tijekom cijelog trajanja radionice obje grupe surađivale su i bile međusobno povezane. Za razbijanje leda, u ponedjeljak su voditeljice sudionike povele u Stari grad Zrinskih i upoznale ih s tehnikom piksilacije. Nakon što su se svi pobliže upoznali i opustili, uslijedio je povratak u prostore ŠAF-a i ozbiljnije planiranje ideja i filmova. Svatko od polaznika iz šešira je izvukao po dva papirića s pojmovima koji su ujedno postali tema dijela filma na kojem je radio ostatak tjedna. Polaznici su sami birali tehniku u kojoj će animirati svoju priču, a velika većina se odlučila na kolaž ili pak crtani film. Bilo je tu svakojakih kombinacija: od plavih nojeva, hihotavih paukova do bradatih radija i party beba. Kako je cijela priča zapravo krenula iz šešira, cjelokupni uradak nazvan je FILMOVI IZ ŠEŠIRA, a koncipiran je kao niz animacija.
U utorak, nakon cjelodnevnog rada na filmovima, voditeljica Emma Calder otvorila je izložbu svojih radova u izložbenom prostoru Centra za kulturu. Kao poznata ilustratorica i animatorica, predstavila je svoje najbolje radove, a svi okupljeni imali su prilike odgledati neke od njezinih filmova: KRALJIČIN SAMOSTAN i MADAME POTATOE. Usput je ispričala nekoliko anegdota o samom nastanku pojedinih ilustracija i filmova, a posjetitelje je najviše iznenadila tehnika otiska krumpirom u kojoj je izrađen film MADAME POTATOE.

Nakon isključivo radne atmosfere u srijedu, u četvrtak navečer na rasporedu se našao animirani film DJEČAK I SVIJET. U projekcijskoj dvorani Centra za kulturu tako se prikazao pobjednik ovogodišnjeg Animafesta u kategoriji dugometražnog animiranog filma. Svojim šarenim bojama i dinamičnom pričom bez govora oduševio je sve gledatelje među kojima su bili i polaznici radionice.
Petak je već tradicionalno rezerviran za izlet na kojem nakon posjeta Mlinu na Muri i kratke šetnje slijedi najveća zabava: kupanje u toplicama Sveti Martin.

Subotnje jutro obilježila je montaža i finalizacija radioničkog filma. Na poslijepodnevnom programu u dvorani Centra za kulturu kratkom retrospektivnom projekcijom obilježen je 40. rođendan ŠAF-a, a tom prigodom prikazani su ŠAF-ovi filmovi BEBA, BALADA O DAMI I OBLAKU i ZIKS ZIKS. Nakon toga uslijedila je projekcija ovogodišnjeg radioničkog uratka FILMOVI IZ ŠEŠIRA, a svi sudionici dobili su priznanja koja su im uručile voditeljice radionice. Program je završio prikazom bogate ovogodišnje ŠAF-ove produkcije.

Voditelji radionice

22. Internacionalna filmska radionica
Emma Calder
mma Calder rođena je u Londonu. Studirala je grafički dizajn na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji. Radi kao redateljica animiranih filmova, grafička dizajnerica, lektorica te piše i ilustrira knjige za djecu i odrasle.
22. Internacionalna filmska radionica
Zsuzsanna Szabó
Rođena je 1970. godine u Budimpešti (Mađarska). Animacijom se je amaterski počela baviti još kao tinejdžerka, a 1990. pohađala je tečaj animacije i radila kao fazer u “Panonia” studiju. Studirala je animaciju na današnjoj “Moholy-Nagy” umjetničkoj akademiji u Budimpešti, a u studentskoj razmjeni usavršavala se je i u Volda College u Norveškoj i Akademiji “Minerva” u Groningenu (Nizozemska).