ŠAF

23. Internacionalna filmska radionica

Škola animiranog filma Čakovec organizirala je, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Hrvatskog audiovizualnog centra, 23. Internacionalnu filmsku radionicu koja se odžala u terminu od 19. do 26. lipnja 2016. Radionicu su vodile dvije mlade renomirane animatorice Aline Quertain iz Belgije i Natalia Chernysheva iz Rusije. Sudionici radionice bila su djeca iz Banja Luke, Dubrovnika, Zagreba, Velikog Trgovišća, Strahoninca i Čakovca. Gosti radionice bili su Luciana Pendo iz udruge “Luža” iz Dubrovnika i Predrag Solomun, filmski montažer i umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma iz Banja Luke.

Prvog radnog dana voditeljice su se predstavile autorskim filmovima, nakon čega su se djeca podijelila u dvije radne skupine. Radionicu animacije lutaka od kolaža vodila je Aline Quertain. Aline je djecu upoznala s izradom i animacijom lutaka. Djeca su osmislila i nacrtala vlastite likove na papiru koje je bilo potrebno pretvoriti u lutke spremne za animaciju. Otkrila im je različite načine spajanja dijelova lutaka te ih naučila kako lutke mogu oživjeti pomoću kamere. Izradili su zajedničku knjigu snimanja prema kojoj su vrlo organizirano snimali pojedinačne scene. Ostvarili su dvominutni animirani film “Party animals”. Natalia Chernysheva upoznala je djecu s klasičnom animacijom. Djeca su naučila kako pokrenuti vlastite nacrtane likove. Crtali su najprije svaku fazu pokreta pojedinog lika na papiru, nakon čega su njihovi crteži preneseni u računalo. Rad na računalu uključivao je bojanje likova i pozadina, animaciju te montažu slike i zvuka. Ostvarili su trominutni animairani film “Secret of Galaxy”. Filmovi su prikazani 25. lipnja 2016. u kino dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Petkom su se sudionici radionice družili na tradicionalnom izletu na Muru. Posjetili su najsjeverniju točku Republike Hrvatske gdje se nalazi i prototip starog drvenog mlina na rijeci Muri. Zanimljiva je bila vožnja skelom na drugu stranu obale Mure. Na kraju su se djeca osviježila i uživala u Toplicama Sv. Martin.
U sklopu 23. Internacionalne radionice, u izložbenom dijelu Centra za kulturu postavljena je izložba “Crtež, strip i film” Krešimira Zimonića i Matije Psačića. Izložba je postavljena u suradnji platforme Edit Comics, CZK Čakovec i ŠAF-a.

Voditelji radionice

23. Internacionalna filmska radionica
Natalija Černiševa
Rođena je 1984 u Sverdlovsku (Rusija). Diplomirala je grafiku i animaciju na Uralskoj državnoj akademiji za arhitekturu i umjetnost. Radila je kao animatorica, dizajnerica likova i umjetnica na nekoliko animiranih filmova.
23. Internacionalna filmska radionica
Aline Quertain
Aline Quertain rođena je 1989. u Briselu (Belgija). Studirala je u državnoj školi “La Cambre Visual Arts” na odjelu animacije. Za vrijeme studiranja, provela je jednu godinu na “Moholy Nagy” univerzitetu u Mađarskoj u okviru programa Erasmus. Diplomirala je u lipnju 2012. godine.