ŠAF

25. Internacionalna filmska radionica

25. Internacionalna filmska radionica održana je u ŠAF-u, u Centru za kulturu Čakovec od 24.06. do 01.07.2018. godine.

Voditelji radionica bili su Marie Juin iz Francuske i Tomáš Danay iz Slovačke. Osim njih, prisutna je bila i voditeljica djece iz Društva „Naša djeca“ Zabok, Jana Borovčak. Ekipu od 12 djece gostiju sačinjavali su: djeca iz Slovačke u pratnji Tomáša Danaya, djeca iz Zaboka, Zagreba, Sv. Petra Orehovec te Varaždina te osmero članova Škole animiranog filma.

Djeca su bila podijeljena u 2 grupe po vlastitom izboru te su radili s po jednim od voditelja.
Tomáš Danay i njegova ekipa radili su na filmu transformacije u tehnici plastelina. Film su nazvali „Evolucija“ te je svako dijete smišljalo dio likova i pozadine. Svako dijete je svoj dio filma samostalno pod digitalnom kamerom snimilo, nakon čega je voditelj u digitalno obradio animacije te ih montirao. Osim klasičnog animiranja likova i predmeta, radila se animacija transformacije pri čemu se jedan lik „pretapa“ u drugog, te green screen tehnika u kojoj su likovi bili animirani na zelenoj pozadini a kasnije u montaži stavljeni na odgovarajuću pozadinu. Odjavne špice filma su također djeca sama izradila te animirala. Nakon što je animacijski dio bio gotov, zajedno su snimili zvuk te ga montirali.

Druga grupa radila je sa Marie Juin. Tehnika kojom su se služili bila je kombinacija kolaž, crtana i računalna animacija, a sam film su nazvali „Snovi“. Svako dijete pokušalo se prisjetiti nekog sna te ga kroz animaciju i tekst ispričati. Djeca su sama birala tehniku kojom će raditi, te su prijelazi između kadrova rađeni green screen tehnikom. I ovaj je film bio rađen direktno ispod digitalnog fotoaparata, no neki su kadrovi bili i skenirani. Kasnije je kadrove voditeljica eksportirala te spajala u montaži. Zvuk su djeca također sama snimala, svatko je od njih u kratkim rečenicama na engleskom ili na hrvatskom jeziku ispričao sadržaj svoga sna, te je kasnije u montaži zvuk obrađen te dodan filmu.

Djeci i gostima je organiziran i cjelodnevni izlet kroz Međimurje. Projekcija filmova rađenih na radionici održala su se 30.06. u kino dvorani CZK-a Čakovec, te je u publici bilo oko 300 gostiju. Osim radioničkih filmova prikazana je i nova produkcija ŠAF-a, 35 minuta početničkih animacijskih vježbi te nekoliko dužih filmova.

Voditelji radionice

25. Internacionalna filmska radionica
Marie Claire Juin
Studirala je u Parizu i Toursu (Francuska). Boravila kao praktikant u raznim grafičkim i animacijskim studijima (Angouleme, Bruxelles, Albi, Pariz, studio Georgesa Schwitzgebela) gdje je specijalizirala rad na lutka filmovima, oblikovanju likova, 2D animaciji. Daljnje radno iskustvo stekla radeći u raznim studijima na poslovima profesionalne produkcije: izrada pozadina i animacija u raznim tehnikama. Volontirala u Parizu radeći na projektima iz područja animacije i grafike.
25. Internacionalna filmska radionica
Tomáš Danay
Magistar umjetnosti Tomáš Danay diplomirao je na Akademiji animacije i Akademiji izvedbene umjetnosti u polju animacije. Tijekom svog studija radio je u post produkcijskom studiju Blue Faces na različitim komercijalnim spotovima za Slovačku, Češku, Švedsku, Ameriku, Austriju (CSOB, VUB, O2, Nike, Raiffeisen itd.) i brojnim holivudskim dugometražnim filmovima kao što su The Green Hornet, The Smurfs, The Black Gold i mnogi drugi.