ŠAF

26. Internacionalna filmska radionica

U Čakovcu je od 23.-30.06. održana 26. Internacionalna filmska radionica na kojoj su sudjelovala djeca iz Hrvatske (Varaždin, Čakovec, Lasinja, Sv. Petar Orehovec, Sisak) i inozemstva (Grčka, Portugal). Voditelji su bili Tianlin Xu, dokumentaristica iz Kine i Božidar Trkulja, lutka-animator iz Zagreba. U jednotjednom su radu uspjeli s 22 djece napraviti dva filma: animirano-dokumentarni film TKO JE PRISKA?, o čakovečkoj akademskoj slikarici Priski Kulčar, te lutka-film IPOPU BAR.

Na završnoj su projekciji pred punom dvoranom Centra za kulturu Čakovec prikazani radionički filmovi, film “Posljednji izazov”, B. Trkulje te ovogodišnja produkcija Škole animiranog filma Čakovec. Produkcija broji 16 filmova, od toga čak dva animirana glazbena spota, a filmovi su rađeni u raznim animacijskim tehnikama tijekom jedne školske godine.

Osim radioničkih programa, u Izložbenom salonu Centra za kulturu Čakovec, postavljena je i izložba lutaka i scenografije iz filma “Posljednji izazov” Božidara Trkulje, koja se može razgledati do kraja kolovoza.

Voditelji radionice

26. Internacionalna filmska radionica
Toanlin Xu
Tianlin Xu kineska je filmašica koja živi u Njemačkoj. Studirala je Njemačke studije i novinarstvo. Prije nego li je otkrila strast prema filmskom stvaralaštvu, radila je kao koordinator za umjetnost i kulturne projekte u Pekingu, na poziciji koja joj je omogućila da bude uključena u organizaciju festivala dokumentarnog filma i produkcije dugometražnih filmova.
26. Internacionalna filmska radionica
Božidar Trkulja
Božidar Trkulja (1975.), završio je Školu za tekstil, kožu i dizajn, studirao je teologiju na KBF-u, a od 1997. radi kao novinar i filmski kritičar (Vjesnik, Forum, Lider, Zapis…HTV). Autor je nagrađivanih stop-animacijskih lutkarskih filmova „Priča s početka vremena“ (2012.) i „Posljednji izazov“ (2017.). Idejni je autor i scenarist stripa “Akademija čuda” (2013.).