ŠAF

30. Internacionalna filmska radionica

S tradicijom održavanja od 1986. godine, najstarija hrvatska radionica animiranog filma, ona u organizaciji čakovečke Škole animiranog filma (ŠAF Čakovec) svoje će 30. izdanje imati od 23.6.-30.6.2024., uz goste iz Švedske, Poljske, Mađarske i Hrvatske. Ovogodišnji voditelji su dr.sc. Midhat Ajanović (Švedska/BiH)  te nagrađivani autor i redatelj dr.sc. Geza M. Toth. (Mađarska), obojica sveučilišni profesori, ali i animatori, karikaturisti, glazbenici, pisci.
U jednotjednom će radu u prostorima ŠAF-a djeci i mladima iz Hrvatske i Poljske demonstrirati svoj pristup animiranom filmu te u suradnji s njima realizirati dva kratka animirana filma i napraviti autorsku glazbu za iste.
Uz glavne radionice održat će se i radionica karikatura člana Hrvatskog društva karikaturista, umjetnika Damira Novaka te će se otvoriti izložba karikatura Midhata Ajanovića pod nazivom (Kul)tura karikatura. Izložba će biti otvorena 27.6. u 19 sati u Izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec, a moguće ju je razgledati do 1.9.2024. Izložba i programi radionice dio su manifestacije Čakovečkog ljeta te se djelomično realiziraju u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec.

Ovogodišnja produkcija ŠAF-ovih filmova brojit će čak 40 kratkih, animiranih filmova raznih tematika. Ovo je svojevrsni rekord u produkciji animiranih filmova djece i mladih od 7-19 godina - njih 70 redovnih polaznika programa ŠAF-a, u ovoj je školskog godini u prosjeku uložilo 30-70 sati rada u kratke animirane filmove od kojih je dio već prijavljen za selekciju na domaće i strane filmske festivale.

Svečana završna produkcija ŠAF-ovih filmova te filmova s radionice bit će 29.6. u 18 sati u dvorani CZK Čakovec.
Ulaz na sve programe je besplatan, a sufinanciraju ih HAVC, Grad Čakovec te ŠAF.

Program:

Filmske radionice:
prostori ŠAF-a Čakovec

24.6.-29.6. 2024.
9:30-12:30
14:30 - 17:00

Voditelji: Midhat Ajanović, Geza M. Toth.

Radionica karikatura
prostori ŠAF-a Čakovec
25.6. 2024.
17-19 sati
voditelj: Damir Novak

Izložba:

Midhat Ajanović: (Kul)tura karikatura

Galerija CZK Čakovec

27.6.-1.9.2024.
Otvorenje: 27.6. u 19 sati

Svečana projekcija filmova s radionice i godišnja produkcija ŠAF-a Čakovec

Dvorana Centra za kulturu Čakovec

29.6.2024. u 18 sati

Voditelji radionice

30. Internacionalna filmska radionica
Geza M. Toth
Aktivan kao redatelj od 2009..Poučava animaciju od 1994. godine na prestižnim akademijama poput MOME - Moholy-Nagy University of Art and Design, Royal College of Art in London, Babeș–Bolyai University i University of Theater and Film Arts in Budapest, gdje je bio rektor od 2014-2019. Od 2002, vodi East-European animacijski studio - KEDD. Član je Američke filmske akademije i Internacionalne akademije televizijske umjetnosti i znanosti. Umjetnik je širokog područja stvaranja, ne preza od novih dramaturških i vizualnih načina pripovijedanja. Autor je kratkih filmova (Maestro, Ergo, Mama, Yes, Icar, The Pied Piper of Hamelin) i nekih kazališnih produkcija (Nibelungen - Das Rheingold, Prince Bluebeard’s castle, St. Matthew Passion, XYZ, The Miraculous Mandarin), edukacijskih filmova (The history of Hungarian Opera, Opera130 - The Palace on the Boulevard), animiranih serija i dugometražnih animiranih filmova unutar svog studija KEDD.
30. Internacionalna filmska radionica
Midhat Ajanović - Ajan
Midhat ”Ajan” Ajanović, rođen je 20. listopada 1959. u Sarajevu gdje je 1983. diplomirao na Odsjeku za žurnalistiku. Bio je aktivan kino-amater. Tokom osamdesetih i početkom devedesetih godina radio je kao novinar i urednik vodećih bosanskohercegovačkih dnevnih i tjednih listova. U tom periodu intenzivno se bavio animacijom.  Od 1994. živi s obitelji u Göteborgu, a od kraja 1990-ih radi kao profesor u području medija na više švedskih visokoškolskih institucija (Konstfack, Univerzitet u Göteborgu, Högskolan Väst…) gdje predaje pripovjedačke tehnike i estetiku filma i animacije. Godine 2009. obranio je drugu švedsku doktorsku disertaciju u oblasti kinematografske animacije.  Osim pedagoškog rada aktivan je i kao pisac, a povremeno i kao karikaturist. Njegovi romani, u kojima je zaplet često smješten u bosanskom ili jugoslavenskom okruženju, uglavnom su objavljeni u Švedskoj i Hrvatskoj.  Posljednjih godina aktivan je i kao prevoditelj. Važnije nagrade:  Zlatna medalja Beograda za animirano-igrani film „Ikar“ dodjeljen na Jugoslavenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Posebno priznanje za naročit doprinos u području animacije koje dodjeljuje Animafest, Zagreb. Nagrada „Klas De Wilder“ za švedsko izdanje romana „Portret nacrtan ugljem i kišom“ dodjeljena na Sajmu knjige u Göteborgu. Nagrada za knjigu eseja ”Film i strip” dodjeljena na Sajmu knjige u Sarajevu.   Nagrada za karikaturu Prix Memorial 2018, Caen, Francuska. Za knjigu „Slike koje pričaju“ Zlatna povelja Matice hrvatske 2022
30. Internacionalna filmska radionica
Damir Novak
Završio je srednju ugostiteljsku školu u Ljubljani (Slovenija), a nakon toga i vatrogasnu školu u Zagrebu, stekavši zvanje vatrogasnog tehničara. Karikaturu je zavolio već u osnovnoj školi, a prve crteže je počeo raditi u srednjoj školi. Prve radove objavljivao je u lokalnom tjedniku "Međimurje" 1982. godine, gdje još uvijek objavljuje. Radove su mu objavljivali i mnogi drugi listovi u zemlji (Vatrogasni vjesnik, Slobodna Dalmacija, Feferon, Čvorak itd.). Uz objavljivanje u časopisima crtao je i portret karikature, stripove i karikature za razne namjene, kalendare, sitotisak, maskote i sl. Dobitnik velikog broja nagrada za svoje karikature, voditelj radionica karikature za djecu, član žirija svjetskih festivala i revija karikatura.