ŠAF

Vremeplov

1974
Početkom 1974. godine unutar Foto-kino kluba Čakovec, oformljena je grupa za crtani film (Edo Lukman, Božica i Nevenka Vuković, Danica Vugrinčić, Želimir Bistrović, Ljubomir Levačić, Radomir Grujić, Tomislav Fujs…) koja je počela raditi na “prvom” čakovečkom crtanom filmu SPAS U ZADNJI ČAS.

Film je s dosta problema dovršen do kraja godine i prikazan 22. veljače 1975. godine na projekciji u dvorani Gradske knjižnice.
1975
U dječjem odjelu Knjižnice i čitaonice Čakovec, počela je s radom Škola animiranog filma (ŠAF).
Do kraja školske godine ostvarena su tri kratka animirana filma s kojima ŠAF sudjeluje na 5. FEDAF-u u Pitomači i osvaja svoje prve nagrade:

Bijeli pjetlić s brončanom krijestom – 3. nagrada za selekciju Šareni pjetlić s brončanom krijestom – PAS, 3. nagrada za najbolji film Specijalna diploma za njegovanje gega u animaciji – LJUBITELJ CVIJEĆA
1976
Članovi ŠAF-a ostvarili su nekolio novih filmova od kojih su najviše uspjeha postigli lutka film NA ČEHARI i dokumentarni film FAŠNIK U MOJOJ ULICI.

Šafovci prvi put sudjeluju na Reviji dječjeg amaterskog filma Hrvatske u Splitu, a filmovi su prikazani i na festivalima u Đakovu, Pitomači, Zagrebu i Budvi.
Grupa šafovaca posjetila je Zagreb film (studio crtanog filma u Vlaškoj) i tom prilikom na poklon dobila knjigu Prestona Blaira o animaciji, kojom se i današnje generacije nerijetko služe.
1978
Čakovec je bio domaćin 16. Revije dječjeg amaterskog filma Hrvatske, na kojoj je ŠAF sudjelovao s 8 filmova, od čega su četiri (PUTOVANJE U PROŠLOST, KOTAČ, ČOVJEČJE TIJELO, ČUDAN DOŽIVLJAJ) dobili prvu nagradu.

ŠAF-u je dodjeljeno visoko priznanje: Nagrada 7 sekretara SKOJ-a za filmsko stvaralaštvo.
Na Reviji u Šibeniku (s lijeva: Robert Jambušić, Tatjana Turza, Dunja Bubek, Vesna Prepelić, Tamara Laptuš, Nenad Glavak).
1980
Prvi međunarodni nastup ŠAF-a – Festival DIJETE I FILM, Torino (Italija).

Film HRABRI SKAKAČ dobija 2. nagradu (srebrnu plaketu) u kategoriji animiranog filma na prestižnom natjecanju DECIMA MUSA (Belgija).